Russische toeristen laten zich niet afschrikken van een bezoek aan de Krim. ‘In het stadscentrum van Melitopol kunt u smakelijk lunchen’

Oorlog Oekraïne De aanval op de Krimbrug had waarschijnlijk als doel om de Russische militaire logistiek te verstoren, maar ook een andere aanvoerstroom werd getroffen: het toerisme.

Een strand op de Krim, half juni.
Een strand op de Krim, half juni. Foto Olga Maltseva/AFP

„Een prachtige plek, een sprookje en een droom voor vakantiegangers met gezellige stranden en tuinen – van Japans tot wijngaarden.” Vijf sterren kreeg het Mriya Resort & Spa van een bezoeker op Tripadvisor afgelopen maand. Het is een van vele hotelrecensies die online te vinden zijn, maar afkomstig van een plek die vele Nederlanders misschien niet met vakantie associëren: het bezette schiereiland de Krim, ten tijde van de grootste oorlog op het Europese continent in zeven decennia.

Maandag explodeerde een (vermoedelijk) Oekraïense wateroppervlaktedrone bij de brug die het Russische vasteland met de Krim verbindt. Hoewel het vermoedelijke doel van de aanval op de brug was om de Russische militaire logistiek te verstoren, bleek ook een andere aanvoerstroom getroffen: het toerisme. Ondanks alles is het schiereiland met een subtropisch klimaat namelijk nog altijd een populaire bestemming.

De Moskouse reisorganisatie Multitour boekt jaarlijks „honderdduizenden” reizen naar de Krim voor Russische bezoekers, laat een woordvoerder weten. Via de website is het mogelijk een hotel, sanatorium, busreis of trein te boeken. Maar het merendeel van de cliënten reist zelf naar bestemming, met de eigen auto. „De Krim heeft een schitterende natuur, uniek erfgoed, prachtige uitkijkpunten, een heldere zee”, verklaart de woordvoerder de belangstelling voor de Krim. „Liefhebbers gaan vaak al vele jaren met hun familie naar de Krim, soms al meerdere generaties lang.”

In resortstad Yalta op de Krim proberen bezoekers prijzen te winnen met een schietspel.
Foto Olga Maltseva/AFP

Al voor de annexatie was toerisme de grootste industrietak van de Krim. De banden tussen Rusland en het schiereiland gaan ver terug: Rusland veroverde het in de achttiende eeuw van de Krim-Tataren. Dichter Poesjkin werd verbannen naar het schiereiland, waarna hij er een lofzang voor schreef: „Een gelukkig land waar de wateren glinsteren.” De Romanovs hadden er een zomerpaleisje in Yalta. In 1954 werd het schiereiland juridisch overgedragen van Sovjet-Rusland naar Sovjet-Oekraïne.

Lunch in bezet gebied

Explosies en ander kabaal van de ‘speciale militaire operatie’ schrikken reizigers niet af, stelt Multitour. „Natuurlijk hoor je geluiden. De luchtafweer is aan het werk. Maar over het algemeen zijn onze reizigers niet bang. Iedereen rust uit.” Klachten zegt de organisatie niet te ontvangen. „Iedereen die niet wil gaan, die gaat niet.”


Door de aanval op de brug ontstond wel even een probleem met de terugreis. Zolang de brug onbruikbaar was, werden reizigers die hun vertrek niet konden uitstellen, door Multitour geadviseerd te rijden via het bezette zuiden van Oekraïne, langs Berdjansk en Marioepol naar het Russische Taganrog. De reisorganisatie geeft hierbij advies: vooraf tanken, cash geld pinnen en voldoende drinkwater meenemen. „Stop alleen op plaatsen die daarvoor zijn uitgerust, bij benzinestations en steden”, staat op de website, en „in het stadscentrum van Melitopol kunt u smakelijk lunchen”.

De route wordt nog steeds gebruikt en levert geen problemen op, stelt de reisorganisatie. Maar helemaal zorgeloos is de weg ook niet. Advies nummer 20 van de website: „Denk eraan, het land is in oorlog. U heeft een recreatiegebied nabij de frontlinie gekozen en u moet zich bewust zijn van de risico’s die u heeft genomen.”

Lees ook: In hun oorlogskathedraal bidden Russen voor een einde aan de strijd in Oekraïne

Volgens de officiële cijfers vierden in 2022 meer dan 6,3 miljoen toeristen vakantie op de Krim, meldde het ministerie van Resorts en Toerisme van de autonome republiek. Die cijfers zijn niet te controleren, maar wel is het 30 procent minder dan de officiële cijfers van het jaar ervoor. Daarbij moet gezegd dat in 2021 juist een „recordaantal” reizigers de Krim aandeed – daarbij speelde waarschijnlijk de pandemie en bijbehorende reisrestricties naar het buitenland een rol.

Reservefonds

Door de oorlog is er wel degelijk sprake van een terugval in het aantal toeristen, en kunnen met name grote hotels en sanatoria in de problemen komen omdat ze hoge personeelskosten hebben. Waar ze vroeger internationale en regionale gasten ontvingen, zijn dat nu alleen nog maar Russen. En dan met name Russen met een kleine beurs. Om ondernemers tegemoet te komen bij de tegenvallende inkomsten als gevolg van de ‘militaire operatie’, richtte de Russische regering afgelopen december een reservefonds op met 1,4 miljard roebel in (omgerekend naar de huidige, ingestorte roebelkoers is dat 13,8 miljoen euro).

Een jongen springt in het water met op de achtergrond de aangevallen Krimbrug.
Foto Alexey Pavlishak/Reuters

Vanwege de Europese sancties die zijn ingesteld na de annexatie is het voor Europese bedrijven verboden om diensten aan toeristen te leveren of in de toeristenindustrie te investeren. Websites van tussenhandelaren zoals Booking.com of Airbnb tonen daarom bijvoorbeeld geen hotels of appartementen op het schiereiland.

De Russische bedrijven en overheid zetten daarentegen juist vol in op het exploiteren van toerisme op de Krim. De logistiek werd verbeterd. De spoorweg over de Krimbrug maakte het schiereiland ook weer toegankelijk voor ‘budgetreizigers’ – middenklasse-Russen die zich geen buitenlandse reis kunnen veroorloven. De luchthaven op Simferopol werd na de annexatie voor zeker 32 miljard roebel (destijds zo’n 426 miljoen euro) geheel vernieuwd en uitgebreid. President Vladimir Poetin gaf afgelopen november zelfs persoonlijk opdracht om nieuwe, moderne kustresorts (ook wel: kuuroorden of sanatoria) met zwembaden te creëren, waarvan vier in het oosten van de Krim terechtkomen. De bedoeling is om van de Krim weer steeds meer de plek te maken die het in de Sovjettijd was, een vakantie-eiland met kuuroorden waar personeel van overheid en medewerkers van staatsbedrijven en de overheid hun vakantiedagen slijten.

Inmiddels is het treinverkeer over de Krimbrug weer hervat. Zelfs met de auto kunnen reizigers de brug weer over, zij het met file en vertraging vanwege de strenge veiligheidscontroles. „Sinds 2014 is de Krim constant in beweging, in verandering, in moeilijkheden”, zei de voorzitter van de Nationale Unie voor Hospitality-industrie OSIG, Aleksej Volkov in december op de lokale radio. „Maar over het algemeen heeft de Krim geleerd om alle uitdagingen het hoofd te bieden.”

Lees ook: Na de annexatie maakten de Russen van de Krim één grote militaire basis